De eerste keer dat ik in m’n eentje op Schiphol stond vloog ik naar Brazilië. Rio de Janeiro om precies te zijn. Het plan? 3 maanden solo door Zuid Amerika reizen. Ik liet m’n vriend lekker thuis, en m’n overbezorgde moeder ook. Uiteindelijk kreeg ik precies op het goede (of het verkeerde, afhankelijk van hoe je het bekijkt) moment een nieuwe baan aangeboden. Change of plans: 2 weken Copacabana it was! 

De tweede keer dat ik in m’n eentje op een vliegveld stond (Eindhoven Airport in dit geval), had ik een ticket naar Budapest in mijn handen. Even ertussenuit, een andere omgeving. 4 dagen lang op mezelf aangewezen. Maar waarom? Waarom zou ik alleen op vakantie gaan? In dit blog ga ik jou overtuigen, daar ben ik van overtuigd ;). 

Heb je geen vrienden ofzo? 

Tja, er rust nog steeds een taboe op dingen in je eentje doen. Uiteten, naar de bios, op vakantie. Want iemand die in z’n eentje zoiets doet, daar moet toch iets mis mee zijn? Maar wat nou als jij onverwachts een aantal dagen vrij hebt, je even helemaal klaar bent met Nederland, maar niemand zijn vrije dagen op kan nemen? Dan ga je toch gewoon? 

Knijp er lekker tussenuit, vriendin. Ja. Het is in het begin even ongemakkelijk. Maar gooi er een cocktail (of twee) in en het scherpe randje is eraf. Jij kan dit.

Maar Femke, waarom alleen op vakantie dan? 

Wanneer is de laatste keer dat jij (en dan ook echt alleen jij) verantwoordelijk was voor je eigen planning? Geen baas, geen partner, geen familie? Wanneer is de laatste keer dat jij precies dat deed, waar JIJ zin in had? Daarom dus. 

Zo vroeg, of zo laat, op staan als jij wil. Niemand die loopt te zeuren dat ie de zonsopgang wil zien (al ben ik vaak diegene). Kilometers lopen, totdat de blaren op je voeten staan. Of juist voor iedere 5 meter het openbaar vervoer nemen. Eten waar jij zin in hebt, wanneer jij er zin in hebt. Wil jij om half zes eten omdat je een typische Hollander bent? Go for it! Mediterraanse tijden? Ook prima! Helemaal niet eten? Af te raden, maar wie houdt je tegen? 

Alleen op vakantie of op reis betekent slap lullen met vreemden. En uiteindelijk wel hun politieke en religieuze overtuigingen weten maar geen naam. Het is mensen ontmoeten in een hostel, en vrienden voor het leven (of zolang je vakantie duurt) maken. 

Is dat veilig, als vrouw alleen? 

Kijk. Je moet niet om 2 uur ’s nachts in je eentje over straat gaan lopen. Je nieuwe iPhone in je ene hand en die dure camera van je in de andere. Maar zeg nou zelf, zou je dat in Amsterdam (of Eindhoven) wel doen? Wanneer je je gezonde Hollandse verstand gebruikt kun je zelf ook wel inschatten wat je wel en niet moet doen. Dat verlaten steegje? Lekker voorbij lopen. Alleen de jungle in? Meid, ben je niet helemaal goed bij je hoofd? 

Je hoort zoveel horror verhalen om je heen, van meisjes die niet meer terug kwamen van hun solo trip. Maar als je je laat tegenhouden door angst, kun je nooit meer over straat. Gebruik je verstand, wees voorzichtig (maar niet té voorzichtig) en go for it! 

Grote kans trouwens dat je niet eens veel alleen zult zijn. Het moment dat ik in Rio de Janeiro mijn hostel instapte werd ik namelijk direct geadopteerd door de overige gasten. En ook in Budapest hoefde ik niet alleen te zijn als ik dat niet wilde. 

En wie maakt er dan foto’s voor m’n Instagram!?!

Ik ben opgevoed tot een strong independent woman. I’m a survivor van Beyoncé staat in mijn top tien favoriete nummers ooit. En Kelly Clarkson’s “Miss independent” kan ik nog steeds woord voor woord meezingen. Allereerst moet je nooit op vakantie gaan voor de foto’s. En ten tweede: doe het gewoon zelf. 

Neem een statief mee, of vraag een vreemde. Trust me, die Chinees met die telelens (sorry voor het stereotype) weet echt wel hoe ie een foto moet maken! Vergeet alleen niet om hetzelfde terug te doen! Goed voor je karma 🙂 

Nog niet overtuigd? Laat je twijfels achter in de comments! Gaan we wat mee doen! Nog specifieke vragen? Stel ze zeker, ik beantwoord alles! Oh enne, fijne reis. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *