Het liefst eet ik het hele jaar door pepernoten (of kruidnoten, wat jij wil). Want terwijl iedereen zucht, kreunt en klaagt dat het “veel te vroeg” is voor deze lekkernij lig ik lekker op de bank met een zak AH eigen merk pepernoten in m’n hand. Want of het nu 30 of 3 graden is buiten, ik wil ze! Dit pepernoten ijs recept is er speciaal voor die mensen die stiekem ook willen, maar daarnaast nog vast blijven houden aan de zomer. Hopend dat ie nog niet voorbij is. Een mix tussen al het goede van de herfst & winter en al het goede van de zomer (IJs. Roomijs, specifiek).

Ik verdeel dit recept in een lazy people guide, en een keukenprins(es) guide. Mag jij raden welk recept ik heb gevolgd 😉 De ingrediënten zijn allemaal te vinden bij de lokale Appie. De ingrediënten met een * zijn alleen van toepassing voor de luiwammesen onder ons.

Pepernoten ijs recept - gimme Monday

Dit heb je nodig voor dit pepernoten ijs recept: 

Voor de chunks: 

  • 150 gram ongezouten boter
  • 140 gram donkere basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 el halfvolle melk 

 

Voor de rest: 

  • 1 bak vanille- of slagroomijs
  • 1 bak kaneelijs*
  • Kaneel 
  • Knapperige kruidnoten (pepernoten!!)

 

Dit ga je doen – De luie variant: 

De chunks: gooi alle ingrediënten bij elkaar in een kom en kneed dit tot een deeg. Maak bolletjes (denk aan B&Js cookiedough chunks voor het formaat) en leg deze aan de kant. Afhankelijk van hoeveel chunks je door je ijs gooit kun je met deze hoeveelheid deeg 3 keer pepernotenijs maken. 

Het ijs: neem je vanille- en kaneelijs en laat dit wat ontdooien. Het moet makkelijk te mengen zijn, maar het hoeft nog geen milkshake te zijn. In een aparte bak voeg je de twee smaken samen, ik gebruikte zelf 3/4e vanille tegen 1/4e kaneel. Het mooiste is als er slierten donkerder ijs te zien zijn in het eindresultaat, dus meng niet teveel. 

Knip, snijd of breek de kant-en-klare kruidnoten in kleine stukjes. Smijt alles bij elkaar. Meng. Vries in voor een paar uurtjes. Geniet! 

Dit ga je doen – De keukenprins(es) guide: 

De chunks maak je volgens dezelfde wijze als bij de lazy variant. In plaats van het overgebleven deeg in te vriezen maken we hier zelf pepernoten van. Deze gaan 20 minuten in de oven op 160 graden (let wel ff op, ik ben niet verantwoordelijk voor een afgebrand huis). 

Nu zou je natuurlijk je ijs zelf kunnen maken, maar sorry, wie heeft daar tijd voor? Neem dus een kwart van je bak vanille-ijs en gooi hier een lading kaneel bij. Ta-da: zelf kaneelijs gemaakt! Volg nu alle stappen zoals hierboven al omschreven en eet smakelijk! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *