Een van de dingen die mij tegenhielden om mijn bedrijf in te schrijven bij de KVK was de boekhouding. Van het idee dat ik ineens een hele administratie zou moeten bijhouden, kreeg ik het Spaans benauwd. Toch vond ik wel dat ik mijn administratie zelf moest doen. In mijn omgeving zeiden mensen: ach die boekhouding, dat is niet zo moeilijk, dat heb je zo onder de knie. Ik heb notabene een bachelor in bedrijfseconomie, dus dat zou ik moeten kunnen toch? Nou, nee eigenlijk niet dus. De eerste paar maanden deed ik mijn boekhouding zelf en dat ging vooral gepaard met frustraties en irritaties. Ik heb meerdere keren op het punt gestaan om mijn laptop met boekhoudprogramma en al uit het raam te gooien. Toen besloot ik toch maar de stap te zetten om een boekhouder te nemen. Mijn boekhouding uitbesteden was de beste stap die ik had kunnen nemen!

In deze blog vertel ik je waarom ik denk dat je zou moeten kiezen voor een boekhouder als kleine ondernemer en ook wat de kosten zijn van een boekhouder voor een eenmanszaak.

Je weet zeker dat je boekhouding goed gedaan wordt

Ik mag dan wel bedrijfseconomie gestudeerd hebben, maar na mijn studie heb ik nooit meer iets met mijn economische kennis gedaan (ik ben nu online marketeer). En bovendien betekent het niet dat het hebben van een beetje accountancy kennis ook dat je meteen kunt boekhouden. Ik heb niet gestudeerd voor boekhouder en ik ben niet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van boekhouding. Een boekhouder heeft er wel voor gestudeerd en is dagelijks met dit vakgebied bezig. Als je een boekhouder in de arm neemt, kun je er vanuit gaan dat hij of zij op de hoogte is alle wetgeving en regeltjes. Zelf weet je dit soort dingen niet en dat kan er voor zorgen dat je fouten maakt of dat je financiële voordelen waar je recht op hebt over het hoofd ziet.

Toen ik mijn boekhouding zelf deed, lukte het me op zich prima om al mijn facturen in te boeken in mijn boekhoudprogramma, alleen toch liep ik regelmatig tegen kleine dingetjes aan waarvan ik niet precies wist hoe het moest. Een nieuwe laptop gekocht: hoe zit het precies met afschrijven? En die advertentie inkomsten vanuit Amerika, hoe boek ik die in mijn boekhoudprogramma? Er waren steeds van de dingen waarvan ik niet helemaal zeker wist of ik ze goed deed. Daarom besloot ik dat mijn boekhouding uitbesteden een slimmer idee was. Ik heb geen zin om dingen verkeerd te doen en daarna een dikke boete van de belastingdienst aan mijn broek te krijgen.

boekhouding zelf doen of uitbesteden - gimmemonday.com

Je hebt iemand om advies aan te vragen

Als je een boekhouder in de arm neemt, heb je iemand die je om advies kunt vragen. Ik twijfel bijvoorbeeld regelmatig bij dingen of ik ze op de zaak mag zetten of niet. Vaak is die informatie ook wel op het internet te vinden, maar dan ben ik weer een hele tijd bezig om het goede antwoord te vinden. Nu stuur ik een mailtje naar mijn boekhouder en weet ik meteen wat wel of niet mag. Ook krijg ik regelmatig handige tips van mijn boekhouder. Ik had er zelf bijvoorbeeld nooit aan gedacht om mijn telefoon op de zaak te zetten. Ik gebruik mijn telefoon namelijk veel meer voor privézaken dan voor mijn bedrijf. Mijn boekhouder vertelde dat je je telefoon al op de zaak mag zetten als je hem voor slechts 10% zakelijk gebruikt. Dat is dus weer een meevaller en iets dat ik nooit geweten zou hebben als ik zelf mijn boekhouding nog zou doen.

Boekhouding uitbesteden bespaart tijd en frustraties

Dit is misschien wel de belangrijkste reden voor mijn om mijn boekhouding uit te besteden. Toen ik mijn boekhouding nog zelf deed was ik er vaak minstens 1-2 uur per week mee bezig. Omdat ik vaak tegen dingen aanliep waar ik niet uitkwam, kostte het me best veel tijd om alles bij te houden. Nu kost het me per maand misschien een half uur tot een uur om alle facturen en bonnetjes te verzamelen en door te sturen en that’s it. Mijn boekhouding uitbesteden bespaart me ook een heleboel frustraties. Het irriteerde me enorm dat ik mijn boekhouding niet snapte en ik keek er elke keer weer tegenop om aan mijn boekhouding te beginnen. Dat heb ik nu niet meer en dat is ontzettend fijn.

boekhouding zelf doen of uitbesteden - gimmemonday.com

Wat kost een boekhouder voor een eenmanszaak?

De kosten waren een van de dingen die mij het meeste tegenhielden om een boekhouder te nemen. Ik ben in februari begonnen met mijn eigen bedrijf (naast een gewone baan van 32 uur per week) en ik verdien nog helemaal niet zoveel per maand met mijn eigen bedrijf. Ik was bang dat een boekhouder een hele grote hap uit mijn maandelijkse inkomsten zou zijn. Als beginnende ZZP-er kun je je hele hoge kosten niet veroorloven bij een boekhouder, maar gelukkig zijn die kosten ook helemaal niet zo hoog!

Ik ging er zelf eigenlijk gewoon vanuit dat het ontzettend duur zou zijn, terwijl ik me helemaal niet had verdiept in de kosten. Toen ik een aantal offertes had opgevraagd bij boekhouders bleek dat het enorm meeviel. Ik kan je wel aanraden om bij meerdere partijen een offerte op te vragen. Ik heb een klein bedrijf dat geheel online is en voor mij lagen de prijzen van de offertes tussen de €600 en €900 ex. BTW per jaar. Dat vond ik zelf erg meevallen!

Er zijn best veel boekhouders die werken met een vast jaartarief voor kleine eenmanszaken / ZZP-ers en dat is ontzettend fijn. Zo heb je geen onverwachte kosten! Vraag wel altijd even goed na wat er inbegrepen is in de prijs. Dat kan namelijk nog best wel eens verschillen. Bij een bedrijf was de prijs €700 per jaar, maar daarvoor moest ik wel mijn gehele boekhouding zelf bijhouden in een boekhoudsysteem. Zij deden dat alleen de controle en verstuurden de aangiftes voor je. Ook waren alleen korte vragen inbegrepen in de prijs. Als je veel vragen had, moest je daar ook extra voor betalen. Ik heb zelf uiteindelijk gekozen voor een bedrijf waar ik €600 ex. BTW per jaar betaal. En hiermee geef ik mijn gehele boekhouding uit handen. Ik hoef alleen een keer per maand of een keer per kwartaal al mijn bonnetjes op te sturen en zij verzorgen de rest. Al mijn BTW-aangiftes en ook de aangifte voor de inkomstenbelasting aan het einde van het jaar. Ook vragen mag ik altijd stellen, ik hoef maar even te bellen of een mailtje te sturen en ik krijg binnen een paar uur een reactie met het antwoord. Echt super fijn!

Mijn mening is daarom ook, als het even kan: boekhouding uitbesteden! Voor die €50 per maand ga ik echt mijn boekhouding niet zelf doen. Dat is de frustratie en irritaties echt niet waard. De boekhouder doet waar hij goed in is en ik kan mijn tijd besteden aan andere dingen die ik wel leuk vind en die mijn bedrijf vooruit helpen!

Nu ben ik benieuwd, als je zelf ook ZZP’er bent of een eenmanszaak hebt. Waar kies jij voor? Je boekhouding uitbesteden of zelf doen? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *