Ik ben me de laatste tijd wat meer gaan verdiepen in minimalisme. Na het zien van de documentaire The Minimalists realiseerde ik me hoeveel we tegenwoordig bezig zijn met altijd maar meer dingen kopen en hoeveel spullen ik in de afgelopen jaren verzameld heb. Dat resulteerde in flink opruimen en het verminderen van het aantal spullen dat ik heb. Ik ben minder tijd kwijt met opruimen en schoonmaken en met wat ik allemaal nog moet hebben of wil kopen. Dat geeft rust, heerlijk!

Ik realiseerde me dat al die spullen me niet persé gelukkig maken en dat ik ze niet nodig heb. Wanneer je iets nieuws koopt is het altijd even leuk en bijzonder, maar al snel is het nieuwe er vanaf en dan ga je weer op zoek naar het volgende “ding” om te kopen. Met die vicieuze cirkel wil ik graag stoppen. Nu de feestdagen eraan komen en veel mensen cadeautjes geven en krijgen, kwam de vraag voorbij, maar wat vraag je dan als cadeau als je minder spullen wil verzamelen? Hoe voorkom je dat je allemaal dingen krijgt die je eigenlijk niet wil hebben, zonder ondankbaar over te komen? En wat geef je zelf aan andere mensen? In deze blog geef ik je vijf cadeautips voor een minimalist. Tips om waardevolle cadeau’s te geven en te krijgen.

Vijf cadeautips voor een minimalist

1. Spreek af om verlanglijstjes te maken

Om de een of andere manier wordt verlanglijstjes maken door veel mensen als iets stoms gezien. Het cadeau is dan niet meer origineel en je zou zelf in staat moeten zijn om een leuk cadeau te bedenken voor je familieleden of vrienden. Maar is het niet veel fijner als iemand je vertelt waar je ze echt een plezier mee doet en dat je ze dat kunt geven? In plaats van dat jij heel veel moeite moet doen om een cadeau uit te kiezen en dan misschien met iets komt wat de ander helemaal niet leuk vindt? Door verlanglijstjes uit te wisselen voorkom je dat je met cadeau’s opgezadeld wordt waar je niet op zit te wachten en kun je anderen ook een cadeau geven dat ze graag willen hebben.

2. Geef een ervaring cadeau

Ervaringen zijn ontzettend leuk om te geven en te krijgen! Ze leveren geen zooi op en zorgen voor leuke herinneringen. Mijn zusje en ik geven mijn moeder bijvoorbeeld voor moederdag vaak een dagje spa cadeau. Ze vindt een dagje quality time met haar dochters super gezellig. Ook mijn zusje en ik geven elkaar vaak cadeau’s om samen te doen.  De afgelopen twee jaar hebben we elkaar een surprise me roadtrip cadeau gegeven en gingen we samen met de auto een weekendje weg. We zien elkaar niet zo vaak, dus dat maakt het extra leuk. Eigenlijk geef je op deze manier ook wat van je tijd cadeau. Tegenwoordig heeft iedereen het druk en maken we niet altijd genoeg tijd voor elkaar, dus een cadeau geven dat je samen met de ander kunt doen wordt meestal ook erg gewaardeerd. Natuurlijk kun je ook een ervaring geven die de ander alleen kan doen of samen met zijn/haar gezin of partner.

3. Geef een giftcard cadeau

Weer zo’n cadeau waarvan vaak gezegd wordt dat het niet origineel is. Ik denk dat een giftcard juist een topcadeau is om te krijgen. Zo kan de persoon aan wie je het geeft zelf iets uitkiezen wat ze echt graag willen hebben. Er zijn tegenwoordig zoveel giftcard’s dat je altijd wel een leuke giftcard voor iemand kan kiezen. Ik krijg zelf bijvoorbeeld erg graag bol.com cadeaukaarten, zodat ik boeken of e-books kan kopen die ik nog graag wil hebben. Dit jaar vraag ik een Audible giftcard, waarmee je audioboeken kunt luisteren. Dat vind ik een heerlijke manier om “boeken te lezen” terwijl ik onderweg ben of aan het hardlopen ben. Maar ook dinerbonnen, cadeaukaarten voor een dagje spa of giftcards voor online kledingwinkels, zoals Zalando doen het vaak goed.

cadeautips voor een minimalist - gimmemonday

4. Geef dingen cadeau die je kunt opmaken

Als mensen minder spullen willen verzamelen, kun je ze ook cadeautjes geven die ze kunnen opmaken. Lekkere dingen doen het bij veel mensen ook goed. Ik geef (en krijg) bijvoorbeeld graag chocola cadeau of lekkere producten om mee te koken. Het is ook leuk om DIY-cadeautjes te geven. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een jar met DIY koekjesmix of hot chocolate cadeau gegeven of zelfgebakken goodies. Of denk bijvoorbeeld aan mooie verzorgingsproducten van Lush.

5. Geef geld als cadeau

Geld vragen als cadeau is iets dat mensen niet zo snel doen, terwijl je de meeste mensen er wel blij mee maakt. Ze kunnen van het geld zelf iets kopen dat ze nodig hebben of echt graag willen hebben. Ik vind zelf gewoon om geld vragen als cadeau ook lastig, dus ik verbind er dan graag een doel aan. Ik vertel bijvoorbeeld aan mijn familieleden dat ik aan het sparen ben voor een reis of wat duurder product en dat ik daar graag een bijdrage voor zou krijgen. Voor degene die het cadeau geeft is dit ook makkelijk, want zo hoeven zij niet na te denken over wat ze je moeten geven. Mensen vinden het vaak leuk om een bijdrage te geven voor zoiets! Zo heb ik jaren terug een horloge gekocht van geld dat ik van mijn oma heb gekregen, zij weet dat nog precies en elke keer als ik het horloge draagt, zegt ze “Dat horloge, dat heb je toen van het geld dat je van mij cadeau gekregen hebt gekocht!”

Vijf cadeautips voor een minimalist, waar je denk ik iedereen wel blij mee maakt! Als je deze tips opvolgt, zorg je er eigenlijk altijd voor dat je iemand een cadeau geeft waar hij of zij iets aan heeft. Ik denk dat je er juist door mensen te vragen waar je ze blij mee maakt voor zorgt dat je waardevolle cadeau’s geeft. Dat is veel leuker dan wanneer je cadeau ongebruikt op zolder belandt! Wat vind jij van deze tips? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *