Mediteren is hip en dat betekent dat iedereen en z’n tante er iets van wil vinden. De een vindt het zweverig en moet er niks van hebben. De ander zweert erbij en mindfulnesst zich wat af elke dag. Zelf zat ik er precies tussenin. Niet vóór,  ook niet tegen. Maar met een hoofd vol ideeën, teksten en wilde plannen leek mediteren mij zeker het proberen waard. Vandaar vandaag, mediteren voor beginners! 

En wat bleek? Mediteren is helemaal niet moeilijk. In de basis is het gewoon een beetje op de grond (of op een stoel) zitten met je ogen dicht. Je hoeft geen “ooooohmmm” te roepen als je dat niet willen je hoeft ook niet als een gek met je ademhaling te spelen. Je hoeft zelfs niet te stoppen met nadenken, dat lukt je namelijk toch niet, zeker in het begin. 

Het enige wat je nodig hebt is oefening. En tijd. En een kussen, want my god, wat is die vloer hard. Dit blog is voor iedereen die wel wil beginnen met mediteren maar geen idee heeft hoe. Mediteren voor beginners, here we go. 

Kleine disclaimer: ik ben overduidelijk geen expert. Het enige wat ik deed is lezen, bundelen en het op een luchtige manier opschrijven. Groetekes. 

Stap 1: ga zitten

Kijk, zo makkelijk is het echt. Ga zitten, op de vloer, op een stoel, op een spijkerbed, net waar jij je comfortabel bij voelt. Laat je armen langs je lichaam bungelen of op je knieën rusten en recht je rug. Stap 1: mastered! 

Stap 2: ogen dicht

Als je dacht dat stap 1 al eenvoudig was, dan val je nu helemaal van je stoel. Stap 2 is namelijk: doe je ogen dicht. Of focus je op één punt in de verte. Zo kun je je het best concentreren op wat er komen gaat. Voel waar je bil je stoel, je kussen of je spijkerbed raakt. Voel de warmte, de sensaties. Wees bewust van alles wat er om je heen gebeurt. Ook als dat een bladblazer voor je huis is. 

Stap 3: ademhaling

Zoals ik hierboven al schreef is het niet de bedoeling dat je je ademhaling gaat controleren. Het enige wat je doet is je concentreren. Voel hoe de lucht zich door je lijf beweegt. Waar de adem zich bevindt, in je borst of in je buik (of compleet ergens anders, I don’t know). 

Stap 4: volg je gedachten 

Probeer je te concentreren op je ademhaling. Iedere keer dat je gedachten afdwalen naar dat wat je allemaal nog wil doen, het avondeten of die leuke kerel, observeer je die gedachte en keer je terug naar je ademhaling. Afleiding mag, je hoeft je dus ook echt niet schuldig te voelen wanneer je eens een keer een hele sessie vult met dagdromen. Kan de beste gebeuren. 

Stap 5: herhalen 

Nou. Dat was het. Mediteren voor beginners in 4 en een halve stap. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is herhalen. Want oefening baart kunst. Uiteindelijk wordt het makkelijker, en kun je je gedachten steeds beter categoriseren. Na verloop van tijd zul je merken dat ze minder frequent zijn of dat je je sneller kun concentreren op je bewustzijn. Klinkt een beetje zweverig, en let’s face it, dat is het ook. Beetje vreemd, maar wel lekker, zou ik zeggen. 

De eerste keer dat ik op een kussentje in de woonkamer zat voelde ik me echt een idioot. Maar het wordt makkelijker. Je moet er alleen wel tijd voor maken. Anders val je zo weer terug in oude patronen. Iets wat ik sinds de eerste keer mediteren vaak heb zien gebeuren bij mezelf. Liever even Instagram checken in die vijf minuten voor het slapen gaan blijft m’n zwakke plek. Maar hé, nobody’s perfect. Succes! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *