Een tijdje geleden zag ik de documentaire “A plastic ocean” op Netflix. Ik was nogal geraakt door de enorme hoeveelheid afval die wij als mensen produceren en het effect daarvan. De hoeveelheden plastic in de oceaan en op de stranden. De proporties van dit probleem had ik me nooit gerealiseerd. Hier moest ik iets mee doen vond ik, we moeten minder afval produceren. 

Ik vond altijd van mezelf dat ik best goed bezig was. Ik scheid mijn afval redelijk goed, ik drink bijna nooit uit plastic waterflesjes en ik neem mijn eigen tasjes mee naar de supermarkt. Maar toen ik in mijn koelkast, kastjes en badkamer aan het kijken was realiseerde ik me hoeveel plastic ik gebruik. Hoeveel afval mijn vriend en ik wekelijks verzamelen. Dat ik toch best vaak onderweg even snel een koffie to go, een flesje drinken of een snack verpakt in plastic koop. Toen ik de verpakkingen van de dingen die ik weggooide eens goed bekeek, bleek dat ik de helft van de tijd de verpakkingen bij het verkeerde soort afval gooi. Dit moet en kan veel beter, vind ik.

minder afval - gimmemonday.com

Ik moet mezelf op momenten zoals deze wel even afremmen. Als ik geïnteresseerd raak in een bepaald onderwerp duik ik er altijd helemaal in en wil ik het liefst in een dag alles veranderen. Van de ene op de andere dag wil ik dan niet alleen naar minder afval, maar het liefst meteen naar helemaal geen afval. Zulke extreme veranderingen probeerde ik vroeger ook altijd te maken als het om diëten ging en dat werkt natuurlijk helemaal niet. Meestal eindigde dit in frustratie en gewoon weer op de oude manier verder gaan. Daarom wil ik het dit keer anders doen. Niet te veel van mezelf vragen, maar stapje voor stapje proberen om de hoeveelheid afval die ik produceer te verminderen.

Er zijn mensen die zo ver zijn gegaan in het verminderen van het afval dat ze produceren dat ze met hun hele gezin maar een weckpotje aan afval per jaar produceren (dat is Bea Johnson van Zero Waste Home). Ik vind dat ontzettend tof, maar voor de meeste mensen is dat een ver van hun bed show. Daarom beginnen we in deze blog met zes tips om minder afval te produceren. Zes tips die je zonder al te veel moeite door kunt voeren in je huishouden en waarmee je waarschijnlijk ook nog eens geld bespaard!

Tip 1. Stop met het gebruiken van broodzakjes en aluminiumfolie als je eten meeneemt onderweg

Ik maak me hier ook nog te vaak schuldig aan. Ik neem regelmatig zelfgemaakte tussendoortjes of brood mee naar mijn werk en ik verpakte dat eigenlijk altijd in aluminiumfolie. Dit zorgt voor super veel afval. Vooral als je dit elke dag doet. Door een keer te investeren in een handig meeneembakje bespaar je al een heleboel afval en uiteindelijk scheelt het je ook nog geld. Want jarenlang aluminiumfolie en broodzakjes kopen telt ook op!

Ik gebruik nu een plastic bakje van Sistema dat ik nog had liggen, maar uiteindelijk wil ik liever overstappen op een bakje van duurzamer materiaal. Bijvoorbeeld dit bakje of deze van Greenjump.

Tip 2. Zorg dat je altijd een eigen tasje bij je hebt

Plastic tasjes zijn een van de makkelijkste dingen die je kunt vervangen voor een duurzamer alternatief. Sinds we moeten betalen voor plastic tasjes probeer ik altijd mijn eigen tasjes mee te nemen, maar ik vergat het eigenlijk ook nog best vaak. Als ik bijvoorbeeld na mijn werk snel nog even naar de supermarkt ging had ik vaak geen tasje nodig. Of ik kocht meer dan ik verwacht had en moest dan een tasje erbij kopen.  Ik zorg er nu voor dat ik altijd twee canvas tasjes in mijn tas heb zitten. Ik heb er een achter in de auto liggen en er hangen er een paar bij de kapstop. Zo vergeet ik eigenlijk nooit meer om een tasje mee te nemen. 

minder afval - gimmemonday.com

Tip 3. Koop waar mogelijk onverpakt groente en fruit

Ik erger me echt enorm aan het verpakte groente en fruit in de supermarkt. Ik vind het zo zonde dat alles verpakt wordt in plastic! Hoe stom is het bijvoorbeeld dat je een losse paprika kunt kopen, maar dat je als je er drie wilt (voor een lagere prijs) je die alleen verpakt in plastic kunt krijgen? Ik snap het natuurlijk wel uit praktisch oogpunt, maar ik zou het heel fijn vinden als er wat meer opties komen om je groentes onverpakt te kopen.

Ik ga nu regelmatig naar de Turkse supermarkt om groente en fruit te kopen. Ik heb bij eco-logisch.nl katoenen groente en fruit zakjes gekocht en deze neem ik mee naar de supermarkt. Bij de Turkse supermarkt zijn de meeste dingen onverpakt. Deze stop ik dan in mijn katoenen zakjes en zo reken ik ze af.

Ik merk dat ik hier nog wel een drempel voor over moet. Toen ik vorige week op de markt vroeg of de bakjes aardbeien in mijn eigen tasje in plaats van een plastic tasje gedaan konden worden, kreeg ik een snauwerige reactie “uhh ik snap niet wat je nou wilt hoor, ik heb hier toch een plastic zakje”. Ik legde drie keer uit dat ik het graag in mijn eigen tasje mee wilde nemen, maar ze begreep het totaal niet. Zo’n reactie is jammer, maar ik weet dat ik het gewoon moet blijven proberen. Een paar dagen later kreeg ik bij de Turkse supermarkt een compliment dat ik mijn eigen tasjes had meegenomen. Dus dat is dan weer super leuk! 

Ik gebruik deze stoffen zakjes:

Tip 4. Zorg dat je voorraadkast overzichtelijk is

Zorg ervoor dat je altijd weet wat je in huis hebt voor je boodschappen gaat doen. Ik heb pas mijn voorraadkast opgeruimd en alle houdbaarheidsdatums gecontroleerd. Ik schrok van de hoeveelheid dingen die ik in mijn voorraadkast had staan die al maanden over datum waren. Sommige zakken zelfs onaangeraakt. Ik had wel 8 verschillende soorten meel in mijn kast staan. Veel te veel natuurlijk en ook logisch dat ik dit niet allemaal op maak. Ik gebruik mijn food blog vaak als excuus om allerlei dingen te kopen, maar ik merk dat ik toch vaak voor dezelfde dingen kies als ik aan het koken ben. Ik heb nu met mezelf afgesproken dat ik nog maar 2 soorten van hetzelfde product tegelijk in huis mag hebben. Bijvoorbeeld: twee soorten rijst, twee soorten pasta, twee soorten meel etc. Wil ik een keer iets anders, dan maak ik eerst een soort op voor ik weer een nieuwe koop. Zo houd ik overzicht over wat ik in huis heb.

Ik heb nu het grootste deel van mijn voorraad in glazen potten gedaan (deze, deze en deze van Ikea) en onderop de pot een stickertje gemaakt met de houdbaarheidsdatum. Nu is mijn voorraadkast super overzichtelijk en ik vind het er stiekem ook nog heel mooi uitzien.

Ook mijn koelkast heb ik overzichtelijk ingedeeld, met niet te veel verschillende soorten sauzen en smaakmakers. Want ook dat soort dingen gaan bij mij alleen maar over datum.

minder afval - gimmemonday.com

Tip 5. Neem je eigen waterfles en koffiebeker mee

Probeer onderweg altijd een eigen waterfles en koffiebeker mee te nemen. Ook dit zijn twee super simpele veranderingen die helpen om minder afval te produceren. De hoeveelheden plastic waterflesjes en wegwerpbekers die dagelijks gebruikt worden is enorm. In het Verenigd Koninkrijk worden er bijvoorbeeld dagelijks 7 miljoen wegwerpbekers gebruikt. Wat een gigantisch getal he! Ik haal zelf bijna nooit koffie onderweg, dus een to go koffiemok heb ik nog niet, maar ik heb nu wel een eigen koffiemok op mijn werk gezet. Ik zit drie dagen per week op een locatie waar papieren koffiebekertjes worden gebruikt en dat geeft ook een enorme hoeveelheid afval. Voor water gebruik ik altijd mijn Dopper.

Tip 6. Minder afval door navulverpakkingen

Als je minder vaak nieuwe verpakkingen hoeft te kopen, heb je ook minder afval. Dit kun je bijvoorbeeld doen door navulverpakkingen te gebruiken of een grotere verpakking in een keer te kopen. Als je bijvoorbeeld heel vaak rijst eet, kun je in een keer een zak rijst van 5 kilo bij de Toko kopen in plaats van 10x een pakje van 500 gram rijst. Dat scheelt je toch weer 9 verpakkingen. Bulkwinkels, winkels waar je producten zonder verpakkingen kunt kopen, zijn ook in opkomst. Helaas zijn deze er in Nederland nog bijna niet. Bij mij in Eindhoven is de dichtstbijzijnde op meer dan een uur rijden in België. De meiden van Het Zero Waste Project hebben een handig overzicht gemaakt met winkels in Nederland waar je producten in bulk kunt kopen.

Omdat ik geen bulkwinkel in de buurt heb, probeer ik voor nu waar het kan verpakkingsvrij te kopen. Ik doe mijn best om minder afval te produceren en dat vind ik het belangrijkste! Wie weet rijd ik nog wel een keer naar België, want ik ben wel heel benieuwd naar de bulkwinkels.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips gehad hebben! Bekijk ook zeker even de documentaire A plastic ocean op Netflix, als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp.

minder afval - gimmemonday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *