Een paar weken terug ging ik vijf dagen naar Istanbul. Ik had geboekt via Turkish airlines, dus ik mocht 30 kilo bagage meenemen. Iets waar ik vroeger zeker van geprofiteerd zou hebben. Maar de laatste tijd ben ik juist bezig met minimalistisch reizen. 

Toen ik 3 jaar geleden een lange afstandsrelatie kreeg vloog ik bijna maandelijks voor een lang weekend op en neer van Eindhoven naar Slovenië. Als mijn vriend en ik elkaar regelmatig wilden zien, moesten we maandelijks een vliegticket kopen en zin om elke maand extra te betalen voor bagage hadden we niet. Ruimbagage was dan ook het eerste waar we op gingen besparen. Vanaf dat moment vlieg ik als het even kan altijd alleen met handbagage. Tenminste, als het om reisjes gaat van maximaal 1 tot 1.5 week.

Als je me dit een jaar of 10 geleden had verteld had ik je heel hard uitgelachen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik met mijn ouders naar de camping in Italië ging en ik mijn halve kledingkast (letterlijk) en 10 (!) paar schoenen in mijn tas had gepropt. Want oh wee als ik iets te kort zou komen. Minimalistisch reizen? No way. Toch merkte ik tijdens die vakanties al dat ik de helft van mijn kleren helemaal niet droeg en die 4 paar verschillende hakken die ik had meegenomen deed ik natuurlijk ook niet aan. Ik liep de hele vakantie op mijn slippers.

De laatste jaren ben ik steeds beter geworden in minder spullen meenemen. Voor mijn reisje naar Istanbul ging ik een nieuwe uitdaging aan. Op de laatste dag zou ik een halve dag alleen in Istanbul zijn en omdat ik flink wat rond ging lopen wilde ik graag alleen een rugzak meenemen. Ik had geen zin om een rolkoffertje mee te slepen. Helaas had ik alleen een kleine rugzak, dus ik moest extra efficiënt inpakken. Het leek me leuk om met jullie te delen wat ik allemaal meenam op mijn citytrip.

We vertrokken op donderdag en bleven tot en met maandag. Ik had een gelegenheid waarbij ik een langere jurk aan moest (we gingen bij de Turkse familie van een vriendin op bezoek en ik moest me daar gepast voor kleden) en een etentje waarbij ik een wat netter jurkje aan wilde. Verder werd het vooral heel warm, dus wilde ik luchtige kleding aan.

Minimalistisch reizen – Wat neem ik mee

Ik draag mijn zwaarste kleding altijd in het vliegtuig. Dit keer was dit een lange broek met een hemdje, een vestje, mijn jas en sneakers. Die droeg ik zowel op de heenweg als de terugweg.

minimalistisch reizen - gimmemonday.com

Voor de overige dagen nam ik mee: een lange jurk, een netter jurkje voor het etentje, een korte broek met een hemdje, een luchtige lange broek. 

minimalistisch reizen - gimmemonday.com

Naast mijn sneakers nam ik nog een setje sandalen mee voor onder mijn jurkjes. Ik twijfelde nog over hakken, maar omdat we vrij veel gingen lopen heb ik die thuis gelaten. Daarnaast een hemdje en een broekje dat ik als pyjama gebruik en natuurlijk ook ondergoed, maar dat staat niet op de foto 😉 

minimalistisch reizen - gimmemonday.com

Mijn toiletspullen deed ik in een doorzichtig zakje (ik moet nog een doorzichtige toilettas scoren). Ik nam het volgende mee: een klein flesje shampoo en douchegel, deodorant, zonnebrandcrème, lactase pillen (ik heb lactose-intolerantie), haarelastiekjes, foundation, mascara, poeder, blush, een poederkwast, een blushkwast, een haarborstel en een tandenborstel.

minimalistisch reizen - gimmemonday.com

Ook nam ik mijn laptop + oplader, e-reader, powerbank, telefoonoplader, random reader en natuurlijk mijn paspoort en portemonnee mee. Ik gebruik normaal een grotere portemonne, maar nu deed ik alle pasjes die ik nodig had in een klein portemonneetje. Dat scheelde ook weer ruimte en gewicht.

minimalistisch reizen - gimmemonday.com

Tenslotte nam ik ook nog een klein tasje, mijn dopper, zonnebril en een stoffen zakje mee.

minimalistisch reizen - gimmemonday.com

En zo paste alles in mijn kleine rugzak! Voor mij was dit het lichtste dat ik ooit gereisd heb. Zes kilo bagage voor vijf dagen. Ik heb echt niets gemist op reis. Ik had precies genoeg kleren en alles wat ik nodig had, had ik bij me. Voor de toekomst zou ik wel graag een iets grotere rugzak willen voor reizen, zodat ik ook voor langere reizen met een rugzak kan reizen, maar ik vind minimalistisch reizen echt ideaal. Ik kan het iedereen aanraden!

Hoe denk jij over minimalistisch reizen? Wat zijn jouw tips om zo min mogelijk spullen mee te nemen? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *