In deze blog wil ik het graag met jullie hebben over voedselverspilling. We denken bij voedselverspilling al snel dat dit iets is dat buiten onze macht ligt. Dat voedselverspilling vooral komt door grote bedrijven, restaurants, supermarkten etc. En dat wij er, als kleine huishoudens, gezinnen, personen niet zoveel aan kunnen doen. Door de Deliciously Ella podcast werd ik er op attent gemaakt dat dit dus helemaal niet zo is en dat wil ik graag met jullie delen in deze blog. Mét daarbij een super toffe app, Olio, die jou kan helpen om minder voedsel te verspillen. 

Een vriendin raadde mij een tijdje geleden de podcast van Deliciously Ella aan. Ik was meteen na een aflevering fan. Een super interessante podcast met hele afwisselende onderwerpen. Ella en haar man bespreken met hun gasten belangrijke onderwerpen, zoals gezondheid en duurzaamheid en doen dit op een hele open een eerlijke manier. Ze maken je bewust van dingen die gebeuren op de wereld, maar niet op een vervelende manier.  Ella en haar man runnen samen Deliciously Ella. Dit begon als de blog van Ella waarop ze haar vegan recepten en haar weg naar een gezonder lever deelde, maar inmiddels hebben ze ook een Deli in Londen en een eigen productlijn. Een van de interessantste (en schokkendste) podcasts die ik tot nu toe van ze heb geluisterd ging over voedselverspilling.

Voedselverspilling

De feiten waarmee de podcast over voedselverspilling begon, hebben mij echt doen realiseren hoe groot het probleem van voedselverspilling is. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet:

Meer dan 1/3 van al het voedsel dat we produceren in de hele wereld, wordt verspild”

“De waarde van de totale hoeveelheid voedsel die we elk jaar verspillen,  is meer dan 1 miljard dollar

“Er wordt een gebied groter dan China gebruikt om voedsel te verbouwen, dat we nooit zullen eten”

25% van onze watervoorraad wordt gebruikt om voedsel te produceren, dat we nooit zullen eten”

“Er zijn bijna 1 miljard mensen op de wereld die honger lijden. We zouden al deze mensen voldoende te eten kunnen geven, met minder dan een kwart van het voedsel dat verspild wordt in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Europa”

“Als voedselverspilling een land zou zijn, dan zou het na de VS en China de derde grootste uitstoter van broeikasgassen in de wereld zijn”. 

“In Engeland worden per dag door huishoudens (dus restaurants en winkels tellen niet mee) 25 miljoen sneetjes brood weggegooid. En ook 6 miljoen aardappels en 1.4 miljoen bananen”.

“In de meeste ontwikkelde landen gebeurt meer dan de helft van de totale voedselverspilling bij mensen thuis. Dus niet eens in restaurants, winkels etc”.

(Voor meer informatie over deze feiten, zie deze pagina)

Die komen wel binnen he? Ik schrok zelf enorm van deze feiten. Ik kon me in eerste instantie bijna niet voorstellen dat huishoudens zoveel voedsel verspillen. Maar toen ik na ging denken over ons eigen gedrag thuis realiseerde ik me dat ik ook best makkelijk dingen weggooi:

  • Restjes eten in de koelkast die ik vergeet op te eten en die vervolgens niet meer goed zijn
  • Groente die ik koop, waar ik vervolgens de hele week geen zin in heb en die ik dan na een week verpietert terug vindt ergens achterin de koelkast.
  • Dingen die ergens in de voorraadkast die staan en totaal vergeten worden, tegen de tijd dat ik ze vind zijn ze maanden over datum en kunnen ze weg.
  • Dingen die ik heb ingevroren, maar vervolgens vergeet op te eten.

Ontzettend zonde, ik schaam me er bijna voor om het zo op te schrijven, maar het gebeurt wel en ik weet zeker dat ik niet de enige ben. De feiten laten zien dat ik niet de enige ben.

olio app - gimmemonday.com

De app Olio

De feiten hierboven komen van de website van Olio. Tessa Clarke, een van de oprichters van Olio was te gast in de podcast en toen ik over deze app hoorde, wist ik meteen dat ik hier over moest schrijven op de blog. Olio is een app die als doel heeft om voedselverspilling te verminderen. De app is ontstaan uit de eigen frustraties van Tessa. Toen zij een paar jaar geleden ging verhuizen had ze nog een heleboel eten in huis dat niet mee kon. Het frustreerde haar dat er geen makkelijke optie was om dat eten aan te bieden aan mensen die het misschien konden gebruiken. Ze dacht: “Je hebt apps voor de raarste dingen, maar geen app waar je voedsel op kunt aanbieden, zodat het niet weggegooid hoeft te worden” en daarom heeft ze Olio opgericht en is ze zelf die app gaan maken.

In de Olio app kun je eten, maar ook non-food producten aanbieden die je niet meer nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, omdat je een feestje hebt gehad en nog heel veel over hebt of omdat je geen zin meer hebt om het op te eten. Dit mag van alles zijn, van een paar citroenen tot een stuk taart of de hele inhoud van je voorraadkast.

Je geeft op de app je locatie aan en mensen die binnen 2 km van die locatie wonen, krijgen een melding dat er producten zijn aangeboden als jij iets in de app zet. Zij kunnen daarop reageren en dan kun je een afspraak maken om het op te komen halen. Je mag bij Olio geen geld vragen voor de producten, het gaat dus echt om dingen weggeven. Ik vind dat vrij logisch en ook goed. Vaak zijn de dingen die je aanbiedt dingen waar je graag vanaf wilt, omdat je ze anders weg moet gooien, dus dan is het alleen maar fijn als iemand anders ze wil hebben. Wellicht help je er ook nog iemand mee die de dingen die jij niet meer nodig hebt, goed kan gebruiken. Dus het is een win-win situatie.

Ik zat zelf bijvoorbeeld al te denken: ik maak heel graag taarten en ander zoet gebak voor mijn foodblog . Alleen vaak weet ik niet goed wat ik met de taarten en het gebak aan moet. Mijn vriend en ik zijn maar met z’n 2en en bijna geen van onze vrienden of familie wonen echt in de buurt. Ik wil ze niet weggooien dus daarom bak ik niet zo vaak als ik zou willen. Maar als ik mijn taarten zou kunnen aanbieden op Olio, kan ik er misschien andere mensen blij mee maken. Dan kan ik mijn blogs maken, zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik voedsel verspil. Een super oplossing dus! Daarnaast komt het vaak genoeg voor dat we een weekendje weggaan en er nog net wat dingen in de koelkast staan die ik niet meer op kan maken, ook dan is Olio ideaal.

olio app - gimmemonday.com

Olio heeft op dit moment al meer dan 600.000 gebruikers wereldwijd en er zijn al meer dan een miljoen porties eten gedeeld via de app. Ik merk dat Olio in Nederland nog wat minder bekend is. Tenminste, in de regio waar ik woon in ieder geval, in de randstand is het misschien anders. In Eindhoven had ik op 2 km van mij amper mensen die ook de Olio app gebruiken en dat maakt het natuurlijk wat minder makkelijk om voedsel te delen. Maar daar is gelukkig een hele simpele oplossing voor: door elkaar te vertellen over het bestaan van de Olio app, gaan steeds mensen de app gebruiken en kunnen we meer voedsel redden. Dus doe mee en download deze app (hij is gewoon gratis)!

Dit is totaal geen gesponsord verhaal, maar ik vond het zo’n tof initiatief dat ik dit graag met jullie wilde delen! Je kunt de Olio app hier vinden.

Kende jij de Olio app al? En wat vind je van dit initiatief?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *