De winter heeft op mijn motivatie hetzelfde effect als op de natuur. Waar de blaadjes van de bomen vallen en de dagen weer korter worden, verdwijnt mijn motivatie als sneeuw voor de zon. Sporten? In de winter? Meh. De verleiding is dan ook groot om met een gigantische zak (chocolade) pepernoten op de bank te gaan liggen. Eén hele zak in één avond tijd? Geen probleem! Dekentje erbij, kopje thee. Ik vermaak me wel. Mijn fitnesspasje ligt inmiddels te verstoffen onder een stapel oversized truien. De gym? Ik weet niet eens meer hoe ie er van binnen uitziet. Buikspieren? Waar? Die zien we in juni wel weer, toch?

FOUT! Summer bodies zijn namelijk made in the winter. Dat weten jij en ik dondersgoed. Daarom schreef ik dit blog, en daarom heb jij erop geklikt. Dus hoe blijf je gemotiveerd om te sporten in de winter? Hoe krijg jij jouw bevroren billen de sportschool in?

Stop. En door.

Gezeur van je baas, gezeur van je collega’s, een chagrijnige buschauffeur. Daar krijg je toch spontaan zin van om te sporten? Nee, ik ook niet. Nu kun je natuurlijk direct naar huis gaan om daar een joggingbroek aan te trekken en een aantal afleveringen van je favoriete serie te bingewatchen op Netflix. Dan moet je toch wel van goeden huize komen om daarna nog op te staan om de kou (en een workout) te trotseren.

In plaats daarvan ga je dus direct vanuit werk richting de sportschool! Bijkomend voordeel: je kunt even al je frustraties eruit gooien, plus, eenmaal thuis hoef je ook écht niks meer te doen. En dan mag je jezelf best belonen met een pepernoot. Of twee.

Alleen is ook maar zo alleen

Hoi, ik ben Femke. Koningin van de smoesjes. Ik “kan” niet sporten vandaag want koud/nat/wind/all of the above. En ik heb zo’n vermoeden dat jij, lieve lezer, daar ook een handje van hebt. Zoek daarom een sportmaatje! Het liefst eentje met heel veel discipline. Iemand die je aan je oren je bed uit trekt. Die geen genoegen neemt met “ik ben moe”, want van sporten krijg je immers energie.

Zelfs al kennen jullie allebei het grote smoezenboek uit je hoofd, een sportmaatje werkt. Want hoe lullig is het om afspraken te maken, die vervolgens door een van de twee niet worden nagekomen? Nike zei het al eerder: JUST DO IT.

Change it up

Spendeer jij normaal uren in de sportschool, maar kun je je er nu echt niet toe zetten? Ren jij normaal kilometers per week, maar haal je nu met moeite de supermarkt (om nieuwe pepernoten te scoren)? Doe dan eens iets anders! Wat dacht je van een homeworkout? Lekker bij de verwarming, je hoeft niet eens je joggingbroek uit te trekken. Er zijn genoeg YouTube video’s te vinden!

Je sport aanpassen aan het seizoen is natuurlijk ook een optie. Een lesje snowboarden of een rondje schaatsen op de markt bijvoorbeeld. It giet oan!

Stel jezelf een doel

In de zomer ben ik het liefst elke dag van de week bikini ready. In de winter? Not so much. Die stapel oversized truien waar m’n fitnesspasje onder ligt wordt elke week groter. En die buikspieren hoeft toch niemand te zien. Daarom stel ik mezelf het liefst een doel. Eentje waar ik niet onderuit kan.

In mijn geval is dat het rennen van een hele marathon. Deze vindt pas plaats in oktober maar ik heb alle tijd nodig die ik kan krijgen. 42 kilometer is namelijk geen kattenpis. En aangezien ik daar geen 6.5 uur over wil doen, zal er getraind moeten worden. Ook nu. Nu hoef je je natuurlijk niet meteen in te schrijven voor een marathon, die 5 km door het dorp is ook prima. Of je boekt natuurlijk vast een vakantie naar de zon!

Don’t worry, be happy.

Luister, luister goed. Dit is misschien wel de belangrijkste tip:

Die drie kerstkransjes die je net naar binnen hebt gewerkt gaan het verschil niet maken. Ook dat kerstdiner en die gezellige gourmet avondjes zorgen er niet meteen voor dat je van een Fitdutchie in een Fatdutchie verandert. Maak je dan ook vooral niet te druk. Het is bulking season. Maar er gebruik van 😉

Heb jij tips om gemotiveerd te blijven in de winter? Ik kan ze goed gebruiken, dus deel ze zeker even in de reacties!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *