48 uur zonder telefoon. Wat doe ik mezelf aan. De wereld vergaat, en de FOMO is real. Verslaafd? Zo zou ik het zelf niet willen noemen, m’n moeder en vriend waarschijnlijk wel. In dit blog ga ik de uitdaging aan: 2 dagen, 48 uur, 2.880 minuten en 172.800 seconden zonder. But who’s counting? Kijken of ik die telefoonverslaving te lijf kan gaan. 

Geen WhatsApp, geen Facebook (maar goed, wie zit er tegenwoordig nog op Facebook) en al helemaal geen Instagram. Wat zal het rustig zijn… Maar ik doe dit alles natuurlijk niet voor niks. 

Wat eraan vooraf ging

Mijn telefoon is mijn wekker. Vanaf het moment dat deze afgaat heb ik dat ding al in mijn handen. Even snel door Instagram scrollen, fotootje uploaden, gemiste gesprekken bijwerken. We zijn zo een half uur verder. En helaas wordt dat gedurende de dag niet veel beter. Bij het minste of geringste geluidje, bij elke notificatie spring ik op. Binnen 5 minuten heb ik gereageerd op je berichtje, heb ik je like gecheckt of je Story bekeken. 

Onlangs downloadde ik de app “Space”. Deze gaf me inzicht in mijn eigen telefoongebruik. En let’s face it: daar schrok ik van. 4 uur per dag zat ik op mijn telefoon. 4 uur! Je zou er bijna vierkante (ofja, rechthoekige) ogen van krijgen! Daar moet verandering in komen. 

Telefoonverslaving, de cijfers 

Maar voordat ik je meeneem in mijn ervaring, wil ik je eerst even de cijfers laten zien. Want guess what, ik ben niet alleen! 

Volgens een peiling van EenVandaag besteden zes op de tien jongeren dagelijks minstens drie uur aan hun smartphone. Die vier uur van mij is dus nog niet eens zo heel bijzonder. Al twijfel ik of ik mezelf met mijn 24 jaar nog onder “jongere” mag scharen. 

Daarnaast laten verschillende enquêtes zien dat de helft van de Nederlanders meer dan tien keer per uur op zijn telefoon kijkt. Een kwart pakt z’n mobieltje zelfs tussen de tien en twintig keer per uur. 

Meanwhile, thuis op de bank

Daar ging ik. Zaterdagochtend, 9 uur. Telefoon uit. Laptop voor de full experience ook maar uit. Even helemaal back to the 90s. Alleen nog bereikbaar via postduif, liefdesbrief of fax. En nu? We zijn er zo aan gewend om elke vrije minuut op onze telefoon door te brengen. Wachten op de trein? Facebook. Even naar het toilet? Instagram. 

Om mezelf af te leiden besloot ik het hele weekend naar mijn ouders te gaan. In Limburg wel te verstaan. Aangezien het 3G netwerk het toch niet al te best doet daar, zo dicht bij Duitsland, leek dit de perfecte oplossing. Telefoon toch maar mee, in geval van nood. Inmiddels al zo’n 14 keer gecheckt of ie dan echt uitstond. 

Maar na 3 uur ongemak, afkickverschijnselen en angstzweet veranderde er iets. Alsof er een last van je schouders werd gehaald. Klinkt misschien dramatisch, maar hé, ik zou Femke niet zijn als ik niet zou overdrijven. Het gevoel niets te moeten, een gevoel van ultieme rust. Eens echt een gesprek met iemand voeren zonder om de drie minuten op je telefoon te kijken is best lekker! Eens een keer écht NIKS doen. 

En dan mag ie weer aan

Bijna 48 uur later, mocht ie weer aan, die iPhone van mij. 200+ gemiste notificaties, gelukswensen, een afzegging op een afspraak (die ik eerlijk gezegd zelf ook al was vergeten dankzij het gebrek aan een telefoon). En drie keer raden? Ik viel weer gelijk terug in oude patronen. Zonde dit. Wel heb ik een aantal serieuze stappen ondernomen om het niet meer zover te laten komen. Komt ie: 

Tips om van je telefoonverslaving af te komen: 

  • Zet je notificaties uit. Je telefoon op “niet storen” zetten is niet genoeg. Instagram, WhatsApp, Gmail, zet het uit. Scheelt je zoveel prikkels! 
  • Koop een wekker. Een echte. Zodat je niet direct in aanraking komt met je telefoon. Bijkomend voordeel: die ouderwetse wekkers zijn niet zo van het snoozen! 
  • Leg je telefoon ’s nachts in een andere kamer. Dit is ook meteen beter voor je nachtrust! 
  • Lekker tegenstrijdig, maar download een app om je telefoongebruik te monitoren. Super confronterend, maar zorgt geheid voor het bewuster omgaan met je telefoon. 

Het vervolg 

Kun jij het? 48 uur zonder smartphone? Ik daag jou uit. Niet alleen om die telefoon eens een weekend weg te leggen, maar om je bevindingen met ons te delen. Iedere maand nodigen we één iemand uit die de uitdaging aan gaat. Benieuwd naar het volgende slachtoffer? Houd ons Instagramkanaal goed in de gaten! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *