Yes! Freelancen! Eindelijk kunnen werken waar en wanneer je wil. Grote kans dat een eigen kantoor nog even niet op de planning staat. En die koffietentjes? Allemaal leuk en aardig, maar het geld groeit je (nog) niet op je rug, en om nou de hele middag met een cappuccino te doen? Waarom dan niet werken vanuit het comfort van je eigen huis? Het is “gratis”, want die huur betaal je toch al. Je hebt een volle koelkast binnen handbereik en je kunt zo hard je eigen playlist knallen totdat de buren op de muur bonken (of een passief agressief berichtje in de buurtapp gooien). Maar hoe zorg je ervoor dat je niet wordt afgeleid? Dat je niet tijdens je werkzaamheden nog “even” een wasje doet, of verdwaald raakt op het internet (DR. Pimple Popper, anyone?)? Hierbij 5 tips om thuiswerken tot een succes te maken! 

Geef jezelf een tijdsbestek

Laten we eerlijk zijn. De kans dat jij, net als toen je nog in loondienst zat, 8 uur lang achter je laptop gaat zitten is vrij klein. Zeg maar gerust, nihil. Zeg nou zelf, toen was je toch ook geen 8 uur lang productief? Het mooie aan voor jezelf werken is dat 9 tot 5 geen verplichting meer is. Je hoeft dus niet meer elke tien minuten op de klok te kijken of je naar huis mag. Dat ben je namelijk al! 

Om toch niet in de waan van alle dag te vervallen en om 10 uur ’s avonds nog bezig te zijn (tenzij je liever in de avonduren werkt natuurlijk), geef je jezelf een tijdsbestek. Zet een timer, en typen/editen/photoshoppen/wat dan ook, maar! Houd het realistisch, maar laat je niet afleiden. 

Richt een “kantoor” voor jezelf in

Hoewel op de bank werken natuurlijk super comfortabel is, is het niet echt praktisch. Waarschijnlijk lig je binnen een half uur onderuitgezakt Netflix te kijken. Mission failed. Kies dus een ruimte van je huis of appartement en richt die in als kantoor. Inclusief fatsoenlijk bureau en een goede bureaustoel. IKEA is je beste vriend. 

Geen plek in je huis voor een kantoor? Ga dan aan de keukentafel zitten! Zolang je maar het gevoel hebt dat je echt aan het werk bent. 

Opgeruimd staat netjes 

Een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd. Hoe cliché het ook klinkt, het is wel waar. Wanneer er geen gigantische berg (af)was op je staat te wachten (trust me, ik weet hoe dit voelt) ben je veel meer geneigd om je gedachten bij de juiste dingen te houden: je werk. Opgeruimd staat netjes.

Geef jezelf geen excuus om iets anders te gaan doen. Al is zelfs het schoonmaken van je doucheputje natuurlijk verleidelijk als je even vast zit. (HAHA. Nee)

Social media… 

Even snel je Instagram bekijken. Voordat je het weet zit je 48 weken diep in het Instagram account van de nieuwe scharrel van jouw ex scharrel (trying not to double tap, from way back). Weer een half uur van je leven verspild aan iets wat je niet bepaald gelukkiger maakt. 

Dus de tip die je wist dat ging komen: geen social media! Tenzij dat natuurlijk je werk is. In dat geval, stay focused, en laat je niet afleiden door de bikinifoto’s van die ene meid waar je stiekem een hekel aan hebt (maar die er tegenwoordig toch verdomd goed uit ziet). Thuiswerken kost discipline. Stay strong. May the Force be with you. (en ja, ik ben een Star Wars nerd) (en ja, ik hou van (haakjes))

Change it up 

Zoals hierboven als een gemeld: 9 tot 5 hoeft niet meer! Grijp deze kans dan ook met beide handen aan en maak er (mis/ge)bruik van! Is de sportschool altijd druk na 5 uur? Ga om 10 uur. Liever geen Appie Heijn tijdens de spits? Ga om 4 uur! Zitten is niet goed voor een mens en af en toe een blokje om doet wonderen voor je motivatie, je concentratie en je innovatie. 

Heb jij nog tips om thuiswerken tot een succes te maken? Laat ze achter in de comments hier beneden en help elkaar! 

Werk ze! 

2 Replies to “Thuiswerken doe je zo, 5 tips!

  1. Ik zorg altijd voor een goed uitzicht. Een groene tuin om naar te staren doet wonderen als je even na moet denken. Moet je alleen opletten dat de vogeltjes je niet afleiden. Een alternatief is een mooie poster. Bijvoorbeeld van een parelwit strand. Hoewel ook hierbij het risico van afdwalen wel bestaat…

    1. Haha! Jup, die afleiding is het ergst. Zelf zet ik altijd m’n koptelefoon op en ga ik zo dicht op m’n scherm zitten dat ik niets anders zie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *