Transparant zijn over samenwerkingen als blogger, waarom is dat belangrijk en wat zijn de overwegingen die je hierbij kunt maken? Ik blog zelf nu bijna 5 jaar voor mijn food blog en daarnaast ben ik in het dagelijks leven SEO specialist. In mijn werk help ik klanten om met hun website beter gevonden te worden in de zoekmachines en daar zijn betaalde samenwerkingen met bloggers ook onderdeel van. Ik ken daarom beide kanten van de samenwerkingen goed, vanuit het perspectief van de blogger en vanuit het perspectief van het bedrijf en ik weet dat er best wat knelpunten zijn rondom die transparantie.

Als bedrijf wil je zo goedkoop mogelijk kwalitatieve content krijgen van een blogger. Content die jouw merk promoot bij de volgers van de blogger of content waarin een linkje wordt geplaatst naar jouw website zodat de linkwaarde van je website verbeterd wordt. In dat laatste geval vragen bedrijven vaak om een natuurlijk artikel waarin geen vermelding wordt gemaakt van een samenwerking met een do-follow link.

Als blogger wil je goede content creëren voor je lezers, maar daarnaast is het ook heel fijn als je wat geld verdient met al die tijd die je aan je blog besteed. Vanuit bloggers merk ik vaak dat zij vinden dat bedrijven hun niet betalen naar wat hun blog en hun publiek waard is. Bij bedrijven is er altijd het probleem dat er met beperkt budget goede resultaten moeten worden geboekt. En dat maakt samenwerkingen soms best lastig.

Samenwerkingen en de richtlijnen van Google

Ik zie soms blogs voorbij komen waarop bijna elke post die geplaatst wordt een samenwerking is en vaak wordt bij die blogs dan niet benoemd dat het om een samenwerking gaat. Samenwerkingen niet benoemen is om twee redenen gevaarlijk. Ten eerste omdat dit in gaat tegen de Reclamecode Social media, in dit artikel van Charlotte’s Law wordt dit uitgebreid uitgelegd. Kort samengevat: als jij als blogger ergens voordeel uithaalt in de vorm van een vergoeding (dus zowel geld als een gratis product) en dit jouw mening over het product zou kunnen beïnvloeden, dan moet je dit vermelden. In deze wetgeving zitten vast mazen waardoor je er mee weg kunt komen, maar ik zou dit niet riskeren.

Daarnaast heb je nog de  richtlijnen van Google. Bedrijven vragen vaak om een do-follow link bij een samenwerking, omdat er dan linkwaarde van jouw website wordt doorgegeven naar de website van het bedrijf. Google geeft echter in haar richtlijnen aan dat er via links waarvoor betaald wordt geen linkwaarde doorgegeven worden. Links van samenwerkingen moeten daarom altijd no-follow zijn. Doe je dit niet en krijgt Google je te pakken, dan loop je kans om een penalty te krijgen. Een penalty kan er voor zorgen dat je in een keer flink naar beneden gaat in de rankings van Google. Dat kan je heel veel verkeer kosten en het kost daarnaast veel moeite om de penalty op te lossen. Als een bedrijf mij om een do-follow link vraagt, zeg ik daarom ook altijd nee en verwijs ik ze door naar de richtlijnen van Google. Als bedrijf wil je namelijk ook geen penalty aan je broek hebben. Voor een blogger is de kans waarschijnlijk niet super groot dat Google je hiervoor pakt, maar ook hiervoor geldt: better safe than sorry!

samenwerkingen bloggen transparantie - gimmemonday.com

Samenwerkingen en de band met je bezoekers

De tweede en wat mij betreft belangrijkste reden waarom je samenwerkingen zou moeten benoemen is om de band met je bezoekers. Zonder bezoekers is een blog niets en bezoekers zijn daarom ook jouw belangrijkste asset als blogger. Is het belangrijkste doel van een blogger niet waarde creëren voor je lezers?Je wil met de artikelen die je schrijft iets toevoegen voor je bezoekers. Je wil ze iets bieden waar zij iets aan hebben.

Natuurlijk is dit in combinatie met samenwerkingen soms best lastig. Als ik zie hoe makkelijk het is om geld te verdienen door wat linkjes in een blog te plaatsen, dan begrijp ik volledig dat mensen verleid worden om dit regelmatig te doen. Ik liep zelf een paar weken terug nog tegen een dilemma aan: ik kreeg een aanbod van een bedrijf om tegen betaling een linkje te verwerken in een artikel over een bepaald onderwerp. Toevallig stond precies zo’n artikel bij mij op de planning om te gaan schrijven. Ik zou letterlijk alleen dat linkje in het artikel, dat ik toch al ging schrijven, hoeven te zetten en ik had een paar honderd euro verdiend. Ik kwam daarom echt even in de verleiding om ja te zeggen tegen het aanbod. Dit was zó makkelijk geld verdienen.

Echter schrijf ik op mijn blog over het FODMAP dieet. Een medisch dieet voor mensen met PDS. Ik vind het daarom belangrijk dat de dingen die ik deel ook relevant zijn voor mensen die het FODMAP dieet volgen. Het desbetreffende linkje ging naar een website die voedsel verkocht en dat was totaal niet low FODMAP. Voor mijn website zou het dus ontzettend onnatuurlijk zijn om naar die website te linken en ik zou er mijn lezers totaal geen meerwaarde mee bieden.

Waarde creëren voor je lezers

Bij die samenwerking moest ik echt tegen mezelf zeggen: “Wacht even. Levert dit iets op voor jouw lezers? Hebben zij er iets aan als jij dit linkje in die blog verwerkt?” Het antwoord was nee. Dus ik heb het aanbod afgeslagen. Pijnlijk, want het had me makkelijk geld opgeleverd, maar de loyaliteit van mijn lezers is me meer waard.

Ik snap ook dat samenwerkingen niet benoemen makkelijker is. Bedrijven vinden het fijn, vooral als je ze ook nog een do-follow linkje geeft en de kans is kleiner dat je lezers merken dat het om een samenwerking gaat en ze lastige vragen gaan stellen. Ik ben zelf ook nog altijd een beetje nerveus wanneer ik een samenwerking online zet. Zouden mijn lezers het wel leuk vinden? Zouden ze boos worden dat ik een betaalde samenwerking plaats? Gaat het artikel het wel goed doen?

Sta achter de artikelen die je schrijft

Ik heb met mezelf het volgende afgesproken voor samenwerkingen: als ik een samenwerking plaats dan doe ik dat alleen als ik er 100% achter sta. Zo heb ik op Karlijn’s Kitchen dit jaar een samenwerking voor drie blogs met Schär. Schär is een glutenvrij merk dat ook low FODMAP producten heeft. Ik gebruik Schär al jaren en ik ben er oprecht enthousiast over. Toen ze mij vroegen om samen te werken, hoefde ik er dan ook niet over na te denken. Voor dit merk kan ik oprechte blogs maken die geheel aansluiten bij mijn bezoekers.

Een samenwerking hoeft wat mij betreft niet altijd zo’n perfecte match te zijn, maar ik vind wel dat je totaal achter het artikel dat je geschreven hebt moet staan. Dat het artikel dat je geschreven hebt meerwaarde biedt voor je lezers en dat je kunt uitleggen waarom je de samenwerking met dat merk of bedrijf bent aangegaan.

Wat het plaatsen van linkjes in een blog betreft, kun je hier misschien iets losser in zijn. Het gaat enkel om een linkje in een blog en het artikel zelf kan alsnog waarde bieden voor je lezers. Ik zou er zelf dan wel altijd voor zorgen dat ik echt aandacht aan het artikel besteed en ik zeker weet dat mijn lezers er iets aan gaan hebben, anders zou ik ook dat plaatsen van het linkje niet voor mezelf kunnen verantwoorden. Vermeldt daarnaast altijd bij de blog dat het gaat om een gesponsorde link.

samenwerkingen bloggen transparantie - gimmemonday.com

Open en transparant zijn

Ik geloof er heilig in dat open zijn over samenwerkingen ontzettend belangrijk is. Ik vermeld altijd in mijn blogs wanneer het om een samenwerking gaat en daarbij link ik vaak door naar mijn disclaimer, waarin ik iets meer uitleg geef. Ik vertel in mijn disclaimer voor samenwerkingen ook eerlijk dat het voor mij fijn en belangrijk is om geld te verdienen met mijn blog. Ik besteed heel veel tijd aan bloggen, naast mijn gewone baan heb ik bijna 4 jaar lang geblogd zonder er ook maar iets aan inkomsten uit te halen. Het is dan ook logisch dat je graag iets terug wilt krijgen. Doordat gewoon uit te leggen aan je lezers kun je ook al een heleboel begrip krijgen en zullen ze je die inkomsten ook gunnen.

Een paar jaar terug, nog voordat ik mijn eigen blog begon, kwam ik de website Smart Passive Income van Pat Flynn tegen. Hij is voor mij echt een voorbeeld wat transparantie betreft. Vanaf het eerste moment was hij ontzettend open over samenwerkingen, affiliate links en andere dingen waar hij voor betaald kreeg. Hij legde precies uit hoe hij met dingen geld verdiende, waarom hij dat deed en wat hij belangrijk vond. Juist daarom ging ik hem heel erg waarderen en hem dingen gunnen. Wanneer hij aangaf dat hij een affiliate link gebruikte dacht ik juist “als ik dit artikel een keer gaan aanschaffen, dan doe ik dat via zijn affiliate link”. Hij creëert ontzettend waardevolle gratis content en dat, in combinatie met zijn transparantie, zorgt ervoor dat ik hem juist die inkomsten gun.

Dat is wat mij betreft de beste manier om geld te verdienen met je blog. Altijd open en eerlijk zijn naar je lezers toe en content creëeren waar zij iets aan hebben. Uiteindelijk zullen zij jou daar iets voor terug willen geven en zullen ze het je gunnen om geld te verdienen met je blog.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier tegenover staan. Verdien jij geld met je blog en hoe ga je om met samenwerkingen? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *