Als je mij tijdens mijn studietijd zou vertellen dat ik binnen aanzienlijke tijd na m’n afstuderen al minder dan 40 uur per week zou werken, zou ik je voor gek verklaren. Want waarom zou ik? Ik ben jong, onbezonnen, met de hele wereld aan m’n voeten. En precies om die reden besloot ik vorig jaar het roer om te gooien. In dit blog neem ik je mee achter de schermen. Want wat betekent dat nu eigenlijk, minder werken? 

Geld is leuk

Jup, geld is leuk. Er zijn niet voor niets honderden boeken over geschreven. Het liefst over hoe je zo snel mogelijk, zoveel mogelijk kunt verdienen. Natuurlijk ben ik ook liever rijk. Huil ik liever op een jetski dan in een doos onder een brug, maar nu komt toch even de moraalridder in me naar boven. Want hoewel geld fantastisch is, vooral het hebben ervan, maakt het niet gelukkig. Zeker niet, wanneer je jezelf geen tijd geeft om het uit te geven. (Of gewoon een gigantische vrek bent zoals ik.) Maar hé, minder werken heeft niet alleen impact op je bankrekening. 

Minder werken betekent voor mij: 

Ja. Minder werken betekende (in mijn geval) op de eerste plaats 200 euro minder inkomsten (uit loondienst) elke maand. Maar minder werken betekende ook meer tijd te besteden aan dingen die ík belangrijk vond en vind: 

  • Meer tijd voor mijn eigen bedrijf, wat sindsdien een vlucht heeft gemaakt (en wat het gemis qua loon prima compenseerde en later zelfs zorgde voor een lekker spaarpotje). 
  • Meer tijd voor mezelf, om te werken aan mijn fysieke én mentale gezondheid. 
  • Meer tijd voor dromen, ambities en de vele uiteenlopende hobbies die ik er op na houd. 
  • En stiekem: meer tijd om ook gewoon eens op een doordeweekse dag langs de kapper te gaan of de stad in te duiken. (Of de weekboodschappen te doen, want ja, zo degelijk ben ik.)

Moet jij minder gaan werken? 

Op de vraag of jij minder moet gaan werken kan ik geen antwoord geven. Dat is namelijk afhankelijk van de situatie. Wat vind jij belangrijk in het leven? Waar wil je naar toe, en hoe ben je van plan daar te komen? Kun je rondkomen met minder geld, heb je een partner die misschien het verschil op kan vangen? Daarnaast kan minder uren werken ook een eventuele promotie of een leidinggevende functie in de weg staan, maar dat is helemaal afhankelijk van bedrijfscultuur. 

Ik wil uiteindelijk fulltime freelancen en daarmee in de Quote 500 belanden (ambitieus, maar dromen mag). Het afbouwen van mijn uren in loondienst zie ik dan ook als een logische stap. Inmiddels werk ik zelf nog 24 uur per week voor een baas. En geloof mij, dat bevalt me prima.

Valkuilen om te huilen 

Heb je nou de beslissing genomen om minder uren te gaan werken? Yay! Good for you! Pas dan nog wel even op. 32 uur betekent 1 dag minder werk. Dus 1 dag extra vrij. Ga nou dan niet op die vrije vrijdag (of woensdag, of maandag, of …) toch nog je laptop open slaan om héél (maar dan ook echt héél) even je mail te checken. Je ziet geheid iets geks dat je niet aanstaat en voordat je het weet ben je drie uur verder. Daaaag, vrije dag. Enne, vriendin, werken op je vrije dag doesn’t pay the bills. 

Nog twijfels? Laat je reactie achter, misschien kunnen we je helpen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *