In deze blog gaan we zelf amandelmelk maken! Een voor mijn doelen voor 2019 is om minder afval te creëren. Ik heb al over mijn eerste stapjes op dit gebied verteld  in deze blog. Ik probeer stapje voor stapje minder producten verpakt mee te nemen bij het boodschappen doen en als het in een verpakking zit kies ik zoveel mogelijk voor karton of glas. Zero waste zuivelproducten vond ik alleen nog lastig te vinden. 

Zero waste amandelmelk maken

Er bestaan zuivelproducten in glas, maar die zijn niet heel makkelijk te krijgen en mijn probleem is dat ik een lactose-intolerantie heb. Ik at veel lactosevrije yoghurt of kwark, maar dat is alleen te krijgen in een verpakking met plastic. Af en toe neem ik wel eens gewone zuivel in combinatie met een lactase pilletje, maar ook dat kocht ik in een verpakking. Ook plantaardige melk zit in een pak met een plastic coating. Omdat ik sowieso probeer te minderen met zuivelproducten wilde ik eens proberen om zelf plantaardige melk te maken. Plantaardige melk bestaat voor een heel groot deel uit water, dus heel moeilijk kon het niet zijn leek me. Ik startte mijn experiment met amandelmelk, omdat ik dat vaak door mijn havermout of polentapap doe. 

Wat bleek: zelf amandelmelk maken is inderdaad super makkelijk. Het enige wat je nodig hebt zijn amandelen, water en een doek om de amandelmelk mee te zeven. Dat laatste was even puzzelen. Ik probeerde het de eerste keer met een theedoek, maar die was veel te dik. Uiteindelijk heb ik twee dingen gevonden die heel goed werken: een notenmelk of een bulkzakje dat ik normaal gebruik om nootjes e.d. in te kopen. Beide zijn dun genoeg dat de vloeistof er gemakkelijk doorheen loopt en de pulp achterblijft in het zakje. Ik haalde mijn amandelen bij de Turkse supermarkt, waar ik ze in mijn eigen zakje mee kon nemen en zo kon ik zero waste amandelmelk maken! 

Is zelf amandelmelk maken duur? 

Een gedachte die ik zelf had en die ik ook regelmatig heb gelezen op het internet: “Is zelf amandelmelk maken niet veel duurder dan amandelmelk uit een pak kopen? Amandelen zijn hartstikke duur”. Nou dat valt dus hartstikke mee. Ik kocht mijn amandelen dus bij de Turkse supermarkt en daar betaalde ik €1,15 per honderd gram amandelen. Ik gebruik in dit recept 150 gram amandelen voor 1 liter amandelmelk, dus dat komt uit op €1,72 voor een liter amandelmelk. Als je amandelmelk koopt in de supermarkt betaal je €1,33 voor het Albert Heijn merk, €2,01 voor Alpro Soya en €2,64 voor Zonnatura. Ja, de amandelmelk van het huismerk is iets goedkoper, maar het scheelt weinig ik betaal die 40 cent extra graag voor zelfgemaakte amandelmelk! 

Maar genoeg gekletst, laten we naar het recept gaan! 

zelf amandelmelk maken

zelf amandelmelk maken
Print

Zelf amandelmelk maken

Zelf amandelmelk maken? Met dit recept maak je snel en goedkoop je eigen amandelmelk! ✓ Zero waste ✓ 10 min ✓ Amandelpulp recept
Bereidingstijd 15 minutes
Auteur Karlijn

Ingredienten

  • 1 liter water
  • 125 gram amandelen
  • 1 eetlepel ahornsiroop optioneel
  • Een bulkzakje of notenmelkzak

Zo maak je het

  • Laat de amandelen een nacht weken in een bakje water.
  • Giet de amandelen de volgende dag af en spoel ze af.
  • Doe de amandelen samen met het water en eventueel het zoetmiddel in de blender. Blend voor drie minuten.
  • Giet de amandelmelk dan door de notenmelkzak in een maatbeker en giet het daarna over in een fles of bakje om het te bewaren. Schud de amandelmelk altijd even voordat je hem gaat gebruiken. Je kunt de zelfgemaakte amandelmelk 4-5 dagen bewaren in de koelkast.

Opmerkingen

In de notenmelkzak hou je een heleboel amandelpulp over. Om dit niet weg te hoeven gooien kun je er iets lekkers mee maken. Ik verwerk het graag in granola. Ik gebruik hiervoor graag dit recept voor pompoen granola van mijn andere blog Karlijn's Kitchen. De amandelpulp voeg ik toe in plaats van de pompoen (je kunt ook zowel amandelpulp als pompoen toevoegen) en dit bak ik mee in de oven. Ik bak de granola ongeveer 10 minuten langer dan in het recept staat, omdat de amandelpulp wat nattiger is en daarom meer tijd nodig heeft.

Eet smakelijk!

Laat je het ons weten als je zelf amandelmelk hebt gemaakt? We vinden het heel leuk als je ons tagt met de hashtag #gimmemonday of ons volgt op instagram via @gimmemonday!

zelf amandelmelk maken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *