Je wilt wat minder afval gaan creëren en duurzamere spullen gaan gebruiken in de keuken, maar waar begin je dan? Bij veel mensen leeft het idee dat zero waste oplossingen veel duurder zijn, maar ik wil je in deze blog 10 simpele en goedkope vervangers laten zien voor een zero waste keuken. Hele eenvoudige dingen die er toch aan bij kunnen dragen dat de hoeveelheid afval die je wekelijks hebt afneemt! Met veel van deze oplossingen bespaar je ook nog eens geld, win win dus!

Ik gebruik overigens het woord zero waste, omdat dit de naam is van de leefstijl waarbij je probeert minder afval te veroorzaken. Hier kun je een definitie van zero waste vinden. Dat betekent echter niet dat ik geheel zero waste keuken heb. Ik ben ook pas net begonnen en ik ben stapje voor stapje aan het proberen om duurzamere oplossingen te bedenken voor dingen die ik dagelijks of wekelijks gebruik. Op deze manier is het haalbaar en blijft het leuk! Beetje bij beetje probeer ik een zero waste keuken te creëren!

1. Doekjes i.p.v. keukenpapier

Dit is er een die ik zelf eigenlijk al deed: doe je rol keukenpapier de deur uit en gebruik katoenen doekjes om dingen op te poetsen. Ik heb nog veel oude vaatdoekjes, maar als die aan vervanging toe zijn ga ik deze kopen. Ik ben groot fan van Dille & Kamille en deze vaatdoekjes zien er mooier uit dan degene die ik nu heb. Mijn vriend heeft hier nog een beetje moeite mee, die pakt nog regelmatig wc papier om dingen op te doen, maar ik vind het zelf eigenlijk veel handiger om vaatdoekjes te gebruiken. Ik probeer mijn vaatdoekjes wel om de dag te vervangen (elke dag is nog hygiënischer), omdat vaatdoekjes wel echt een bron van bacteriën zijn. Niet te lang hetzelfde doekje blijven gebruiken dus.

2. Bakjes i.p.v. aluminiumfolie

Als ik een halve paprika of een aangesneden courgette had, deed ik er eerst altijd een stukje aluminiumfolie overheen. In een week was dat een heleboel aluminiumfolie. Nu heb ik altijd een plastic bakje met een dekseltje erop in de koelkast staan waar ik aangesneden groenten in bewaar. Je ziet op veel zero waste blogs dat mensen Bee’s wrap papier gebruiken in plaats van aluminiumfolie, maar ik vind dit heel erg prijzig. Groenten in een bakje bewaren werkt voor mij net zo goed en die bakjes heb ik al in huis, dus dat kost niets.

3. Een herbruikbaar broodzakje i.p.v. plastic zakjes

Ik nam brood en snacks die ik meenam naar mijn werk altijd mee in aluminiumfolie of plastic zakjes. Nu heb ik dit vervangen voor een herbruikbaar broodzakje. I-de-aal! Het zakje heeft een afwasbare binnenkant, waardoor je hem na gebruik gewoon af kunt wassen. Als ik iets meeneem naar mijn werk dat wat plakkeriger is en niet zo goed in het broodzakje kan, dan doe ik het in bakje. Het broodzakje is niet heel goedkoop: €9,50. Ik ben er alleen van overtuigd hij heel lang meegaat, dus ik vind het een goede investering.

zero waste keuken

4. Houten afwasborstel i.p.v. plastic afwasborstel

Mijn plastic afwasborstel heb ik vervangen voor een houten afwasborstel met een vervangbare kop. Het handvat gaat jaren mee en de kop kun je een keer in de zoveel tijd vervangen.

5. Pannetje i.p.v. Dolce Gusto koffie

Ik ergerde me al tijden aan mijn Dolce Gusto apparaat, toen ik hem een paar jaar geleden kocht leek het me een goede investering, maar ik vind de cupjes duur en het zorgt voor veel afval. We hebben eerst geprobeerd om hervulbare cupjes voor de Dolce Gusto te gebruiken die je zelf kon vullen met koffie, maar dat werkte voor geen meter. Er kwam geen drup koffie meer uit het apparaat. Nu maken we koffie in een pannetje. Mijn vriend komt uit Slovenië en daar maken ze op die manier koffie. Het is vergelijkbaar met Turkse koffie. Je brengt water aan de kook in een klein koffiepannetje. Als het kookt doe je er gemalen koffie bij en dat laat je een paar minuten koken. Dan is het klaar en giet je het in een kopje. Super simpel en goedkoop! Je moet alleen uitkijken dat je het laatste beetje koffie in je kopje niet opdrinkt want dat is drab. Je kunt koffie los kopen bij speciaalzaken zoals Simon Lévelt of als je die niet in de buurt hebt kun je een keer in de zoveel tijd een grote pak koffie kopen in de supermarkt. Bij ons gaat dat heel lang mee en scheelt het minstens 10 euro per maand in de kosten. Andere manieren om koffie te zetten zonder afval is met een rvs koffiefilter of met een espresso maker.

6. Siliconen bakmat i.p.v. bakpapier

Wij gebruiken in een week best veel bakpapier voor gerechten in de oven, voornamelijk voor het bakken van frietjes of aardappeltjes. Om dit afval te voorkomen heb ik een siliconen bakmat gekocht die je steeds opnieuw kunt gebruiken. Voor baksels zoals brownies en taarten moet ik nog even kijken hoe ik het ga doen, misschien kan het zonder bakpapier door de bakvorm goed in te vetten. Als dat niet werkt blijf ik daar nog even bakpapier voor gebruiken.

7. Losse thee i.p.v. theezakjes

Mijn vriend drinkt heel veel koffie, ik drink thuis het vaakst thee. Ik heb kant-en-klare theezakjes vervangen door gember thee met citroen en losse thee. Ik drink zelf eigenlijk alleen maar gember thee en dat is al zero waste: ik haal bij de Turkse supermarkt een groot stuk gember (kost niets daar!) en een paar citroenen en ik heb de hele week heerlijke thee. Ik heb nu nog een voorraadje theezakjes die op moeten, maar als deze op zijn ga ik daarnaast losse thee kopen voor gasten. Bij Dille en Kamille heb ik een schattig thee ei gekocht, die hebben ze in heel veel leuke vormen. Losse thee koop je bijvoorbeeld bij Simon Lévelt.

8. Houten spatels en lepels i.p.v. plastic

Het schijnt helemaal niet zo goed te zijn om met plastic spatels en lepels te koken. Ik heb jaren terug ooit zo’n goedkoop setje plastic lepels en spatels bij de Ikea gekocht, maar deze ben ik nu langzaam aan het vervangen voor houten spatels en lepels. Ik probeer niet te veel nieuwe dingen te kopen, want dat vind ik het idee van zero waste een beetje teniet doen. Maar als ze aan vervanging toe zijn, dan kies ik voor hout. In dit geval wel duurder dan plastic, maar wel een duurzamer materiaal.

zero waste keuken

9. Koop groenten onverpakt

Dit scheelt bij mij het allermeest qua afval. Ik koop nu bijna al mijn groenten onverpakt. Een keer in de week ga ik naar de Turkse supermarkt en daar koop ik groenten, fruit, (zoete) aardappelen en gember voor mijn thee. Bijna alles is stukken goedkoper dan in de gewone supermarkt en ik kan het allemaal meenemen in mijn eigen zakjes. Ik gebruik stoffen zakjes van de webshop Eco-logisch in maat M en maat L. Ook brood probeer ik zoveel mogelijk los te kopen. Bij de Albert Heijn haal ik verse broodjes in mijn eigen zakje en bij de bakker vraag ik of ze mijn brood in mijn eigen broodzak kunnen doen.

10. Koop de duurzaamste verpakking

Als ik dingen niet onverpakt kan kopen, probeer ik de duurzaamste verpakking te kopen. Papier en glas zijn de materialen die het makkelijkst te recyclen zijn. Blik is ook relatief goed te recyclen. Ik koop daarom rijst bijvoorbeeld altijd in een papieren verpakking. Dingen zoals olijven en tomatenblokjes koop ik als het kan in glas en anders in blik. Ik heb het probleem dat ik vrij veel intoleranties heb, dus soms kan ik niet de duurzaamste verpakking kopen. Ik eet bijvoorbeeld glutenvrije pasta en deze is alleen in plastic te krijgen. Dat is niet anders. Ik probeer het vooral niet te moeilijk te maken voor mezelf!

Heb jij al wat van deze switches gemaakt? Ik merk dat ik het zelf een hele leuke uitdaging vind, om de verschillende ruimtes in mijn huis op te schonen en duurzamer te maken. De zero waste materialen zijn vaak ook veel mooier, dus het gaat er ook nog mooier uit zien in mijn keuken. Win win! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *